Διαζύγιο με Αντιδικία – Ένα Αγκάθι κάθε Γάμου

Estimated read time 1 min read

Στην πορεία μας μέσα από τη ζωή, συχνά συναντούμε δρόμους που μας οδηγούν σε απροσδόκητες στροφές και αποφάσεις που μας αναγκάζουν να αντιμετωπίσουμε την αντιδικία του διαζυγίου. Στον πυκνό και συχνά δύσβατο δάσος των συναισθημάτων, η αντίθεση ανάμεσα στο τι θέλουμε και στο τι πραγματικά χρειαζόμαστε μπορεί να δημιουργήσει έναν ανυπέρβλητο φραγμό. Καθώς εξερευνούμε τα βάθη του θέματος του διαζυγίου με αντιδικία, ανακαλύπτουμε τα πολύπλοκα στρώματα της ανθρώπινης εμπειρίας και της σχέσης, καθώς και την ανάγκη για συμφιλίωση και αυτογνωσία. Ας προσεγγίσουμε λοιπόν με σεβασμό και κατανόηση το πολύπλοκο θέμα του διαζυγίου με αντιδικία, αναζητώντας φως μέσα από το σκοτάδι και ελπίζοντας για εξιλέωση και νέα αρχή.

Τι είναι ένα αμφισβητούμενο διαζύγιο;

Ένα διαζύγιο με αντιδικία αντιπροσωπεύει έναν εκ των πιο δύσκολων και περίπλοκων τύπων διαζυγίου, εφόσον είναι χρονοβόρο και συχνά δαπανηρό. Σε αυτήν την περίπτωση, τα δύο μέρη δεν είναι διατεθειμένα να επιτύχουν συμφωνία σε θέματα που αφορούν το διαζύγιο τους, δημιουργώντας ένα καταιγισμό αντιδικιών και αντιρρήσεων. Σε αυτές τις περιπτώσεις, το δικαστήριο καλείται να επέμβει και να αποφασίσει για τις διαφορετικές πτυχές του διαζυγίου που υπάρχει από τα μέρη διαφωνία, ρυθμίζοντας κάθε λεπτομέρεια της διαδικασίας.

Το αμφισβητούμενο διαζύγιο μπορεί να διαρκέσει αρκετό χρονικό διάστημα, καθώς η διαδικασία μέχρι να επιτευχθεί συμφωνία ή η δικαστική απόφαση μπορεί να απαιτήσει πολλά στάδια και να υποβληθεί σε ανακατατάξεις και παρεμβάσεις από τις αμφότερες πλευρές. Η αβεβαιότητα και η περιπέτεια που συνοδεύουν το αμφισβητούμενο διαζύγιο μπορεί να επιδεινώσει την ένταση και το άγχος για τα εμπλεκόμενα μέρη, αλλά τελικά μπορεί να οδηγήσει σε μια τελική λύση που είναι αποδεκτή και για τις δύο πλευρές.

Διαβάστε:  Συχνές Ερωτήσεις για το Συναινετικό Διαζύγιο

Εάν κατά τη διάρκεια του γάμου η περιουσία ενός συζύγου έχει αυξηθεί, αλλά το ζευγάρι δεν μοιράζεται τραπεζικούς λογαριασμούς και δεν έχει συνιδιοκτησία ακινήτων, έχει ο άλλος σύζυγος δικαίωμα στην περιουσία αυτή;

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, το προεπιλεγμένο καθεστώς περιουσιακής κατάστασης των συζύγων στην Ελλάδα είναι το σύστημα του διαχωρισμού των περιουσιακών στοιχείων, όπου τα περιουσιακά στοιχεία που έχει αποκτήσει κάθε σύζυγος πριν ή μετά τον γάμο παραμένουν χωριστή, ατομική περιουσία. Ωστόσο, σε περίπτωση που ο γάμος λυθεί και η περιουσία ενός εκ των συζύγων έχει αυξηθεί κατά τη διάρκεια του γάμου, τότε ο άλλος σύζυγος, ως έχων συμβάλει με οποιονδήποτε τρόπο στην αύξηση αυτή, έχει δικαίωμα να διεκδικήσει ποσοστό της αυξημένης περιουσίας που προέρχεται από τη δική του συμβολή. Σύμφωνα με το ελληνικό δίκαιο υπάρχει μαχητό τεκμήριο ότι η συμβολή αυτή ανέρχεται στο ένα – τρίτο της αύξησης, εκτός αν αποδειχθεί μεγαλύτερη ή μικρότερη συμβολή.

Η εν λόγω αξίωση μπορεί να ασκηθεί ενώπιον του αρμόδιου δικαστηρίου μετά την παρέλευση τριών ετών από τον χωρισμό ή εντός δύο ετών από την αμετάκλητη λύση του γάμου. Ο ανωτέρω κανόνας δεν ισχύει για χρήματα ή οποιαδήποτε περιουσία που απέκτησε ο σύζυγος ως δώρο από τρίτους, κληρονομιά ή κληροδοσία.

Τι δέχονται τα ελληνικά δικαστήρια ως εισφορά του άλλου συζύγου;

Το ελληνικό δίκαιο αναγνωρίζει ως εισφορά, κάθε είδους υποστήριξη του άλλου συζύγου. Για παράδειγμα, οικονομική υποστήριξη, νοικοκυριό μαζί με την ανατροφή των παιδιών, βοήθεια στην επιχείρηση του συζύγου, ψυχολογική υποστήριξη κ.λπ.

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours