Εξωσωματική Γονιμοποίηση – Πως να προετοιμαστείτε

Estimated read time 1 min read

Εάν έχετε φτάσει στο σημείο να συζητάτε εναλλακτικές επιλογές για εγκυμοσύνη ενώ προσπαθείτε να συλλάβετε, οι θεραπείες εξωσωματικής γονιμοποίησης μπορεί να είναι στις επιλογές σας. Αυτό μπορεί να είναι είτε μια απογοητευτική εξέλιξη των γεγονότων είτε μια αναμενόμενη και συναρπαστική προοπτική για τις γυναίκες που θέλουν να κάνουν παιδί. Είτε έτσι είτε αλλιώς, το να είσαι ψυχικά και σωματικά προετοιμασμένη για να αντιμετωπίσεις τις θεραπείες γονιμότητας με αισιοδοξία είναι εξαιρετικά σημαντικό όταν ξεκινάς αυτό το νέο ταξίδι στη ζωή. Ακολουθούν 5 τρόποι προετοιμασίας για θεραπείες εξωσωματικής γονιμοποίησης.

1. Διατηρήστε μια καλή διατροφή

Μέρος της προετοιμασίας του σώματός σας για εξωσωματική γονιμοποίηση είναι η διατήρηση μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής. Αυτό ισχύει τόσο για τη δίαιτα των ανδρών όσο και των γυναικών. Λαμβάνοντας όλες τις απαραίτητες βιταμίνες και μέταλλα, βελτιστοποιώντας παράλληλα την υγεία σας, θα βελτιώσετε πραγματικά τη γονιμότητα του σώματός σας. Σύμφωνα με το Infertility Aide, οι βιταμίνες και τα μέταλλα θα διασφαλίσουν ότι το ωάριο και το σπέρμα είναι υγιή και τα αντιοξειδωτικά θα παρέχουν «απαραίτητα λίπη που επιτρέπουν τη σωστή παραγωγή και λειτουργία των αναπαραγωγικών ορμονών».

Συνιστάται μια δίαιτα με υγιή λίπη, λαχανικά, πρωτεΐνες και άλλες υπερτροφές για τη γονιμότητα να ξεκινά δύο έως τρεις μήνες πριν από την έναρξη της θεραπείας. Αυτό θα λειτουργήσει για να διορθώσει τυχόν ορμονικές ανισορροπίες και θα εγγυηθεί ότι το σώμα σας είναι όσο το δυνατόν πιο δυνατό όταν ξεκινήσει η διαδικασία εξωσωματικής γονιμοποίησης. Εκτός από τη διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους, θα πρέπει να περιορίσετε την πρόσληψη καφεΐνης (ή να την κόψετε εντελώς), να σταματήσετε το κάπνισμα και να σταματήσετε να πίνετε αλκοόλ.

Διαβάστε:  Αρθροπλαστική Fast Track - Τι πρέπει να ξέρετε

2. Πάρτε Προγεννητικές Βιταμίνες

Εάν προετοιμάζετε το σώμα σας για θεραπείες εξωσωματικής γονιμοποίησης και προσπαθείτε να μείνετε έγκυος, ο γιατρός σας θα πρέπει να σας δώσει μια λίστα βιταμινών και συμπληρωμάτων που πρέπει να πάρετε, προκειμένου να αυξήσετε τις πιθανότητές σας για επιτυχή εμφύτευση. Θα πρέπει να λαμβάνετε μια βιταμίνη Β φολικό οξύ, ώστε το σώμα σας να μπορεί να παράγει νέα υγιή κύτταρα. Πολλά τρόφιμα είναι πλούσια σε φυλλικά, όπως τα φασόλια, τα σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα δημητριακά ολικής αλέσεως και τα θαλασσινά.

Ωστόσο, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν λαμβάνουν αρκετή από αυτή τη βιταμίνη μέσω της διατροφής τους, επομένως προτείνεται ένα συμπλήρωμα. Η βιταμίνη D είναι ένα άλλο απαραίτητο στοιχείο σε μια υγιή εγκυμοσύνη και μπορεί να βρεθεί στα ψάρια, τα γαλακτοκομικά, τα αυγά, το χυμό πορτοκαλιού και πολλά άλλα. Αυτά τα επίπεδα είναι συνήθως χαμηλά στις γυναίκες και μπορούν επίσης να συμπληρωθούν. Το δίκτυο RMA συνιστά επίσης δοκοσαεξανοϊκό οξύ (DHA), σίδηρο και ασβέστιο για τις καθημερινές προγεννητικές βιταμίνες. Για γυναίκες άνω των 35, συνιστούν επίσης το συνένζυμο Q10 (CoQ10) και την DHEA για την αύξηση της παραγωγής ωαρίων στις ωοθήκες. Το να μιλήσετε με το γιατρό σας για να μάθετε ποιες προγεννητικές βιταμίνες πρέπει να λαμβάνετε πριν και κατά τη διάρκεια της διαδικασίας εξωσωματικής γονιμοποίησης είναι ο καλύτερος τρόπος για να μεγιστοποιήσετε την επιτυχία της θεραπείας σας.

3. Εστιάστε στην ψυχική σας υγεία

Εξίσου σημαντική με τη σωματική πτυχή της υγείας, η ψυχική σας υγεία παίζει τεράστιο ρόλο στον τρόπο με τον οποίο χειρίζεστε τη διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης. Αυτή είναι μια εξαιρετικά αγχωτική και συναισθηματικά φορτισμένη περίοδος για κάθε γυναίκα, ειδικά αν έχετε βιώσει χρόνια υπογονιμότητας. Να είστε προετοιμασμένοι για τις παρενέργειες του φαρμάκου και περισσότερα άγνωστα όταν πρόκειται για τα αποτελέσματα κάθε γύρου. Αφιερώνοντας χρόνο για να δώσετε προτεραιότητα στη δική σας ευημερία και φροντίδα του εαυτού σας, θα κάνει έναν κόσμο διαφοράς κατά τη διάρκεια των σκαμπανεβάσεων της εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Διαβάστε:  Υποθυρεοειδισμός

Το να περιποιηθείτε τον εαυτό σας, να δοκιμάσετε κάποιους καθοδηγούμενους διαλογισμούς, να παρακολουθήσετε ένα μάθημα γιόγκα ή να εγγραφείτε για βελονισμό μπορεί να είναι τεράστιες πηγές ανακούφισης από το άγχος. Η συζήτηση με τους φίλους, την οικογένεια και τον σύζυγό σας μπορεί να είναι μια εξαιρετική διέξοδος, αλλά συχνά είναι ωφέλιμο να εκφραστείτε σε έναν θεραπευτή για τους αγώνες σας με τη γονιμότητα και τα συναισθήματα κατά τη διάρκεια της διαδικασίας θεραπείας. Ένας επαγγελματίας τρίτος όπως αυτός είναι ξεχωριστός από τη διαδικασία και μπορεί να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε τυχόν βάρη.

4. Οργανωθείτε και κάντε σημαντικές συνομιλίες

Εάν αυτή είναι μια διαδικασία που περνάτε με έναν σύζυγο, θα θέλετε να συζητήσετε πράγματα όπως τα οικονομικά, να πείτε σε άλλους τα νέα, πόσους γύρους θεραπείας θα επιχειρήσετε και να εξερευνήσετε εναλλακτικές οδούς για τη γονεϊκότητα. Η εξωσωματική γονιμοποίηση είναι μια σχετικά νέα διαδικασία, καθώς η πρώτη επιτυχημένη απόπειρα έγινε το 1978, επομένως τα logistics μπορεί να είναι ένα νέο θέμα συζήτησης με κάποιους από τους φίλους και την οικογένειά σας. Η πλοήγηση σε αυτή τη συζήτηση και τις ανεπιθύμητες συμβουλές από αγαπημένα πρόσωπα μπορεί να είναι αγχωτικό ή συναισθηματικό, αλλά η αναγνώριση των ερωτήσεών τους από ένα μέρος αγάπης θα ανακουφίσει μέρος αυτής της πίεσης.

Εάν η σκέψη αυτής της συνομιλίας είναι εντελώς συντριπτική, μια ανακοίνωση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μέσω email ή ακόμα και ένα τηλεφώνημα μπορεί να είναι μια καλύτερη λύση. Το να στηρίζεστε σε έναν σύζυγο ή γονέα και να καταλάβετε τι θέλετε να πείτε εκ των προτέρων, θα σας βοηθήσει να παραμείνετε δυνατοί και ως ενωμένο μέτωπο μέσω ανεπιθύμητων σχολίων ή συμβουλών.

Διαβάστε:  Πώς γίνεται η αρθροσκόπηση του γόνατος;

Η εμμονή στα γεγονότα και τα στοιχεία της εξωσωματικής γονιμοποίησης και η εξήγηση γιατί αυτή η λύση είναι η καλύτερη επιλογή για την ανάπτυξη της μελλοντικής σας οικογένειας σίγουρα θα σας βοηθήσει επίσης.

5. Προετοιμάστε Οικονομικά

Κάθε γύρος εξωσωματικής γονιμοποίησης θα πάει διαφορετικά για τον καθένα και μπορεί να θέλετε να δοκιμάσετε τέσσερις ή πέντε γύρους για να έχετε τις καλύτερες πιθανότητες εγκυμοσύνης. Εκτός από το ψυχικό και σωματικό κόστος που μπορεί να έχει αυτό, θα είναι επίσης μια δαπανηρή οικονομική απόφαση.

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours