Τα Γνωστότερα Μουσεία της Κέρκυρας

Estimated read time 1 min read

Η Κέρκυρα, ένας πολιτιστικός παράδεισος στην Ελλάδα, διαθέτει μια σειρά από συναρπαστικά μουσεία που προσφέρουν μια ματιά στην πλούσια ιστορία και την τέχνη του νησιού. Βυθιστείτε στο Μουσείο Ασιατικής Τέχνης της Κέρκυρας, όπου παρουσιάζεται μια αξιόλογη συλλογή από αντικείμενα της Ανατολής.

Εμβαθύνετε στη ναυτική κληρονομιά του νησιού στο Βυζαντινό Μουσείο, που φιλοξενεί σπάνια χειρόγραφα και θρησκευτικές εικόνες. Ζήστε τη μοναδική γοητεία του Μουσείου Χαρτονομισμάτων, όπου μπορείτε να εξερευνήσετε την ιστορία του νομίσματος μέσα από μια τεράστια συλλογή χαρτονομισμάτων.

Από τους αρχαιολογικούς θησαυρούς του Αρχαιολογικού Μουσείου μέχρι τις καλές τέχνες στη Δημοτική Πινακοθήκη, τα μουσεία της Κέρκυρας υπόσχονται ένα εμπλουτιστικό ταξίδι στο χρόνο και τον πολιτισμό.

Η Αντιβουνιώτισσα

Μνημείο-Εκκλησία-Μουσείο
Η εκκλησία, αφιερωμένη στην Παναγία “Παναγία η Αντιβουνιώτισσα” λειτουργούσε ήδη από τον 15ο αιώνα και είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά εκκλησιαστικά μνημεία της πόλης της Κέρκυρας.

Αποτελεί το παλαιότερο, πληρέστερο και καλύτερα διατηρημένο δείγμα του ρυθμού της “Επτανησιακής Βασιλικής”.

Μετά τις εργασίες αποκατάστασης του μνημείου το 1984, το 1994, το 1999-2000 και την ολοκλήρωση του μουσειολογικού προγράμματος, η Αντιβουνιώτισσα διαθέτει πλέον σε μόνιμη έκθεση μια μεγάλη και σημαντική συλλογή κινητών εικόνων και κειμηλίων.

Η συλλογή περιλαμβάνει σημαντικά έργα τόσο γνωστών όσο και ανώνυμων καλλιτεχνών, που χρονολογούνται από τον 15ο έως τον 20ό αιώνα, τα οποία αντιπροσωπεύουν πλήρως έξι αιώνες καλλιτεχνικής θρησκευτικής έκφρασης και δημιουργίας στην Κέρκυρα και τα Ιόνια Νησιά.

Το Μουσείο του Διονύσιου Σολωμού

Ο εθνικός ποιητής της Ελλάδας, Διονύσιος Σολωμός, έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του και μέχρι την ημέρα του θανάτου του (1798-1857) στο νησί της Κέρκυρας, όπου έγραψε και το μεγαλύτερο και σημαντικότερο μέρος του έργου του, συμπεριλαμβανομένων των “Ελεύθερων Πολιορκημένων”.

Διαβάστε:  Εκδρομή / Μεταφορά στους Δελφούς

Το σπίτι όπου έζησε, έγραψε και πέθανε καταστράφηκε από τους βομβαρδισμούς του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά αργότερα ανακαινίστηκε και στέκει μέχρι σήμερα.

Στο σπίτι αυτό η Εταιρεία Κερκυραϊκών Σπουδών ίδρυσε και λειτουργεί το Μουσείο Σολωμού και το Κέντρο Μελετών για τον Σολωμό.

Ανάμεσα στα σημαντικότερα εκθέματα του μουσείου είναι το γραφείο του ποιητή και ένα αυτόγραφο χειρόγραφο με ένα απόσπασμα από τους “Ελεύθερους Πολιορκημένους”.

Εκτίθεται επίσης μια συλλογή φωτογραφιών που σχετίζονται με τους τόπους, τα πρόσωπα και τα γεγονότα της ζωής, του έργου και της περιόδου του Σολωμού.

Η βιβλιοθήκη του μουσείου διαθέτει μια εκτεταμένη βιβλιογραφική συλλογή, η οποία εμπλουτίζεται συνεχώς και περιλαμβάνει όλες τις παλιές εκδόσεις του “Ύμνου στην Ελευθερία”, καθώς και μια σειρά από πορτρέτα του ποιητή και των μελών της λεγόμενης Σχολής Σολωμού.

Μουσείο Καποδίστριας

Κέντρο Καποδιστριακών Μελετών
Η ζωή της ηγετικής μορφής του Κερκυραίου Κόμη Καποδίστρια, πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδας και ανώτερου Ευρωπαίου διπλωμάτη, ξεδιπλώνεται εδώ σε ένα μοναδικό μουσείο αφιερωμένο στη μεγάλη κερκυραϊκή και ελληνική κληρονομιά του, καθώς και στην επίδρασή του στην ευρωπαϊκή πολιτική του 19ου αιώνα. Στην “Κουκουρίτσα”, το οικογενειακό κτήμα του Καποδίστρια στο κέντρο της Κέρκυρας, ακολουθούμε την πορεία της ζωής του, σε μια αφήγηση που ξεκινά από τα παιδικά του χρόνια στην Κέρκυρα και κορυφώνεται με τη δολοφονία του στο Ναύπλιο.

Τα σημαντικότερα αυτά μουσεία μπορεί να τα επισκεφτεί ο καθένας θαυμάζοντας την πολιτιστική κληρονομιά του νησιού. Σημειώνουμε εδώ ότι οι μετακινήσεις στο νησί είναι ιδιαίτερα εύκολες και οργανωμένες. Η επιλογή του τρόπου μετακίνησης στην Κέρκυρα εξαρτάται από τις ανάγκες και τις προτιμήσεις σας. Αν θέλετε να έχετε την ελευθερία να κινείστε όπου και όποτε θέλετε, το αυτοκίνητο είναι η καλύτερη επιλογή. Ακόμη υπάρχουν και οι ιδιωτικές μεταφορές με υπηρεσίες ακόμη και Corfu Airport Transfer Taxi. Αν θέλετε να εξοικονομήσετε χρήματα, το λεωφορείο είναι μια καλή επιλογή. Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για την ιστορία και τον πολιτισμό της Κέρκυρας, μια οργανωμένη εκδρομή με τουριστικό λεωφορείο είναι μια καλή επιλογή.

Διαβάστε:  Πόσο χρόνο θα χρειαστώ για να γυρίσω την Κέρκυρα

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours