Αρθροπλαστική Fast Track – Τι πρέπει να ξέρετε

Estimated read time 1 min read

“Πλεονεκτήματα της Αρθροπλαστική Fast Track για τον ασθενή

Μείωση της διάρκειας νοσηλείας: Οι ασθενείς που υποβάλλονται σε ταχεία αρθροπλαστική συνήθως παραμένουν στο νοσοκομείο για σύντομο χρονικό διάστημα. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να επιστρέψουν γρήγορα στο σπίτι τους και στην κανονική τους καθημερινότητα.

Μείωση του μετεγχειρητικού πόνου: Οι ταχείες αρθροπλαστικές διαδικασίες επικεντρώνονται στον αποτελεσματικό έλεγχο του πόνου μετά την επέμβαση. Αυτό επιτυγχάνεται με τη χρήση αναισθησίας, παυσίπονων και άλλων θεραπευτικών προσεγγίσεων.

Μείωση του κινδύνου επιπλοκών: Οι ταχείες αρθροπλαστικές διαδικασίες έχουν αποδειχθεί ότι μειώνουν τον κίνδυνο επιπλοκών, όπως λοίμωξη, θρόμβωση και αναπνευστική ανεπάρκεια. Ειδικά, στα πλεονεκτήματα της ταχείας αρθροπλαστικής γόνατος περιλαμβάνονται τα εξής:

 • Άμεση επαναφορά της κινητικότητας: Οι ασθενείς που υποβάλλονται σε αρθροπλαστική μπορούν να αρχίσουν να βαδίζουν λίγες ώρες μετά την επέμβαση. Αυτό συμβάλλει στην αποφυγή της μυϊκής ατροφίας και στην επιτάχυνση της ανάρρωσης. Η ταχεία αρθροπλαστική είναι μια ασφαλής και αποτελεσματική τεχνική που μπορεί να προσφέρει σημαντικά οφέλη στους ασθενείς που υποβάλλονται σε αρθροπλαστική γόνατος ή ισχίου.

Η ταχεία αρθροπλαστική βασίζεται σε σειρά πρωτοκόλλων που εφαρμόζονται πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την επέμβαση. Αυτά τα πρωτόκολλα έχουν σχεδιαστεί για να επιταχύνουν την ανάρρωση του ασθενούς και να μειώσουν τον κίνδυνο επιπλοκών.

Πριν από την επέμβαση, ο ασθενής ακολουθεί ένα πρόγραμμα προετοιμασίας που περιλαμβάνει τα εξής:

 • Εκπαίδευση στη διαχείριση του πόνου: Ο ασθενής μαθαίνει πώς να διαχειρίζεται τον πόνο του χρησιμοποιώντας παυσίπονα, φυσικοθεραπεία και άλλες τεχνικές.”
 • Θεραπεία με Φυσικοθεραπεία: Πριν από την επέμβαση, ο ασθενής αρχίζει ένα πρόγραμμα φυσικοθεραπείας με σκοπό να προετοιμάσει τον οργανισμό του για την ανάκαμψη μετά την χειρουργική επέμβαση.Κατά τη διάρκεια της αρθροπλαστικής fast track, εφαρμόζονται τεχνικές που ελαχιστοποιούν τον τραυματισμό των ιστών και την απώλεια αίματος. Αυτές οι τεχνικές περιλαμβάνουν τα εξής:
  1. Χρήση ειδικών εργαλείων και τεχνικών για μικρότερες τομές.
  2. Χρήση τοπικής αναισθησίας ή αναισθησίας με βραχέα σωληνάκια.
  3. Χρήση συσκευών που μειώνουν την απώλεια αίματος.

  Μετά την επέμβαση, ο ασθενής ακολουθεί ένα πρόγραμμα αποκατάστασης που περιλαμβάνει τα εξής:

  1. Ενεργητική κινητοποίηση: Ο ασθενής ξεκινά να περπατάει λίγες ώρες μετά την επέμβαση.
  2. Φυσικοθεραπεία: Ο ασθενής υποβάλλεται σε εντατική φυσικοθεραπεία με σκοπό να βελτιώσει την κινητικότητα και τη δύναμη του γόνατος ή του ισχίου, ανάλογα με την επέμβαση.
  3. Πρόληψη επιπλοκών: Ο ασθενής λαμβάνει μέτρα για να αποφύγει επιπλοκές, όπως λοίμωξη, θρόμβωση και αναπνευστική ανεπάρκεια. Η αρθροπλαστική fast track είναι μια ασφαλής και αποτελεσματική τεχνική που μπορεί να προσφέρει σημαντικά οφέλη στους ασθενείς που υποβάλλονται σε αρθροπλαστική γόνατος ή ισχίου.
 • Ορισμένα από τα πλεονεκτήματα αυτά περιλαμβάνουν:

  1. Συντομότερη παραμονή στο νοσοκομείο: Αυτό σημαίνει ότι οι ασθενείς μπορούν να επιστρέψουν στο σπίτι τους και στην καθημερινή τους ρουτίνα πιο γρήγορα.
  2. Μειωμένος μετεγχειρητικός πόνος: Τα πρωτόκολλα fast track επικεντρώνονται στον αποτελεσματικό έλεγχο του πόνου μετά την επέμβαση. Αυτό επιτυγχάνεται με τη χρήση αναισθησίας, αναλγησίας και άλλων θεραπευτικών τεχνικών.
  3. Μειωμένος κίνδυνος επιπλοκών: Τα πρωτόκολλα fast track έχουν αποδειχθεί ότι μειώνουν τον κίνδυνο επιπλοκών, όπως λοίμωξη, θρόμβωση και αναπνευστική ανεπάρκεια.
  4. Άμεση κινητοποίηση: Οι ασθενείς που υποβάλλονται σε αρθροπλαστική fast track μπορούν να ξεκινήσουν το περπάτημα με τη βοήθεια βακτηρίας ή ακόμα και χωρίς αυτή, λίγες ώρες μετά την επέμβαση. Αυτό συμβάλλει στην πρόληψη της μυϊκής ατροφίας και στην επιτάχυνση της ανάρρωσης.
Διαβάστε:  Τι είναι η Αρθροπλαστική ισχίου;

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours