Τι είναι η Αρθροπλαστική Ισχίου

Estimated read time 1 min read

Όλοι γνωρίζουμε ότι το ισχίο είναι ένα από τα πιο σημαντικά μέρη του σώματός μας. Είναι αυτό που μας επιτρέπει να στεκόμαστε και να περπατάμε, να αθλούμαστε και να απολαμβάνουμε τη ζωή. Η χειρουργική επέμβαση αντικατάστασης ισχίου πραγματοποιείται για την ανακούφιση από τον πόνο που προκαλείται από την αρθρίτιδα και άλλες παθήσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε βλάβη αυτής της ζωτικής σημασίας άρθρωσης.

Η χειρουργική επέμβαση αντικατάστασης ισχίου, γνωστή και ως αρθροπλαστική ισχίου, είναι μια επέμβαση αντικατάστασης της κεφαλής του μηριαίου οστού (οστό του μηρού) και/ή της ακεταβικής κοιλότητας (υποδοχή).

Σκοπός της επέμβασης αυτής είναι η ανακούφιση από τον πόνο και η βελτίωση της κινητικότητας σε ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα ή άλλες διαταραχές του ισχίου. Η αντικατάσταση ισχίου περιλαμβάνει την αφαίρεση κατεστραμμένου ιστού από το εσωτερικό της άρθρωσης του ισχίου σας και την αντικατάστασή του με τεχνητά εξαρτήματα που επιτρέπουν την κανονική κίνηση χωρίς πόνο.

Η χειρουργική επέμβαση αντικατάστασης ισχίου είναι η χειρουργική επέμβαση αντικατάστασης της άρθρωσης του ισχίου. Ο κύριος λόγος για τη χειρουργική αυτή επέμβαση είναι η αρθρίτιδα. Η αρθρίτιδα προκαλείται από τη φθορά των αρθρώσεων, η οποία καθιστά επώδυνη και δύσκολη την κίνηση.

Η αρθρίτιδα μπορεί να προκληθεί από γενετικούς παράγοντες, τραύμα (τραυματισμό), λοίμωξη ή αναπτυξιακές ανωμαλίες.

Η χειρουργική επέμβαση του ισχίου είναι η αιτία της αρθρίτιδας: Ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει χειρουργική επέμβαση αντικατάστασης ισχίου εάν έχετε οστεοαρθρίτιδα στο ισχίο σας ή ρευματοειδή αρθρίτιδα με σοβαρά συμπτώματα στο ισχίο σας.

Εάν έχετε οστεοαρθρίτιδα στο ισχίο σας, η χειρουργική επέμβαση μπορεί να είναι μια επιλογή για την ανακούφιση από τον πόνο και τη βελτίωση της κινητικότητας. Η αντικατάσταση ισχίου είναι μια χειρουργική επέμβαση κατά την οποία αφαιρείται η κατεστραμμένη άρθρωση και αντικαθίσταται με μια τεχνητή άρθρωση. Η τεχνητή άρθρωση μπορεί να είναι κατασκευασμένη από μεταλλικά κράματα ή πλαστικά που διαμορφώνονται έτσι ώστε να εφαρμόζουν τέλεια στην υποδοχή του οστού του μηρού σας (μηριαίο οστό).

Διαβάστε:  Τι είναι η Αρθροπλαστική ισχίου;

Ο στόχος της χειρουργικής επέμβασης αντικατάστασης ισχίου είναι η ανακούφιση από τον πόνο με την αντικατάσταση των κατεστραμμένων συνδέσμων, τενόντων και μυών με νέους που κατασκευάζονται από μεταλλικό κράμα ή πλαστικό. Τα νέα μέρη επιτρέπουν μεγαλύτερη κίνηση από εκείνα που αφαιρέθηκαν κατά τη διάρκεια της επέμβασης, ώστε να μην τρίβονται τόσο πολύ μεταξύ τους όταν περπατάτε ή τρέχετε, πράγμα που σημαίνει λιγότερη τριβή στους ευαίσθητους ιστούς γύρω τους

Άλλες πιθανές αιτίες πόνου περιλαμβάνουν κατάγματα, λοιμώξεις και όγκους.

Άλλες πιθανές αιτίες του πόνου είναι τα κατάγματα, οι λοιμώξεις και οι όγκοι. Ο γιατρός θα διαγνώσει πρώτα το πρόβλημα και θα θεραπεύσει την υποκείμενη αιτία.

Ο γιατρός σας θα συζητήσει ποιο είδος χειρουργικής επέμβασης θα ήταν καλύτερο για εσάς με βάση τη συγκεκριμένη κατάστασή σας. Οι γιατροί θα συζητήσουν επίσης τους κινδύνους και τα οφέλη της χειρουργικής επέμβασης, καθώς και τον χρόνο που θα χρειαστείτε για να αναρρώσετε.

Είναι σημαντικό να αισθάνεστε άνετα με την επιλογή σας προτού προχωρήσετε σε χειρουργική επέμβαση αντικατάστασης ισχίου, οπότε φροντίστε να κάνετε οποιεσδήποτε ερωτήσεις προκύψουν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου!

Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι χειρουργικών επεμβάσεων αντικατάστασης ισχίου. Η επέμβαση μπορεί να αφορά το ένα ή και τα δύο ισχία, ανάλογα με τις ατομικές συνθήκες.

Μπορείτε επίσης να υποβληθείτε σε ολική αντικατάσταση του ισχίου, η οποία περιλαμβάνει την αφαίρεση του κατεστραμμένου οστού και την αντικατάστασή του με ένα τεχνητό οστό. Πρόκειται για μια πιο επεμβατική χειρουργική επέμβαση που απαιτεί την παραμονή σας στο νοσοκομείο για αρκετές ημέρες μετά την επέμβαση.

Οι επεμβάσεις ολικής αντικατάστασης ισχίου πραγματοποιούνται από χειρουργούς που ειδικεύονται σε αυτή τη διαδικασία (χειρουργοί ισχίου). Γίνονται συχνά σε ηλικιωμένα άτομα των οποίων τα οστά έχουν γίνει εύθραυστα λόγω οστεοαρθρίτιδας ή ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Εάν είστε νεότεροι από 65 ετών και θέλετε να αποφύγετε μια άλλη χειρουργική επέμβαση αργότερα, τότε η επαναφορά του ισχίου μπορεί να είναι μια επιλογή για εσάς αντί της επέμβασης ολικής αντικατάστασης του ισχίου.

Διαβάστε:  Εξωσωματική Γονιμοποίηση - Πως να προετοιμαστείτε

Η ολική αρθροπλαστική ισχίου περιλαμβάνει την αφαίρεση όλων των τμημάτων της κατεστραμμένης άρθρωσης του ισχίου και την αντικατάστασή τους με μεταλλικά εξαρτήματα που χρησιμεύουν ως τεχνητές αρθρώσεις.

Η ολική αρθροπλαστική ισχίου, γνωστή και ως ολική αντικατάσταση ισχίου, είναι ο πιο κοινός τύπος χειρουργικής επέμβασης για άτομα με οστεοαρθρίτιδα.

Η επέμβαση αυτή περιλαμβάνει την αφαίρεση όλων των τμημάτων της κατεστραμμένης άρθρωσης και την αντικατάστασή τους με μεταλλικά εξαρτήματα που χρησιμεύουν ως τεχνητές αρθρώσεις. Αυτά τα τεχνητά μέρη αποτελούνται από μέταλλο και πλαστικό.

Μπορεί να έχετε ακούσει για την ολική αντικατάσταση ισχίου, η οποία είναι μια διαδικασία που αντικαθιστά ολόκληρη την άρθρωση. Τι γίνεται όμως αν υπάρχει μόνο ένα μέρος του ισχίου σας που πρέπει να αντικατασταθεί; Σε αυτό το σημείο εφαρμόζονται οι μερικές αντικαταστάσεις. Ο πιο συνηθισμένος τύπος μερικής αντικατάστασης είναι η αφαίρεση της κεφαλής του μηριαίου οστού και η επανατοποθέτηση, γνωστή και ως THR (ολική αντικατάσταση ισχίου). Σε αυτή τη διαδικασία:

  • Ο χειρουργός αφαιρεί το κατεστραμμένο τμήμα στην κορυφή του οστού του μηρού σας (μηριαίο οστό)
  • Το αντικαθιστά με μια τεχνητή σφαίρα από μέταλλο ή κεραμικό υλικό που εφαρμόζει τέλεια στη θέση της με την υποδοχή της στη λεκάνη σας
  • Συνδέουν νέους συνδέσμους για να τα συγκρατήσουν όλα μαζί

Συμπερασματικά

Εάν υποφέρετε από πόνο στο ισχίο, είναι σημαντικό να επισκεφθείτε γιατρό το συντομότερο δυνατό. Θα μπορέσει να αξιολογήσει την κατάστασή σας και να καθορίσει αν η χειρουργική επέμβαση είναι κατάλληλη για εσάς. Εάν ναι, θα σας καθοδηγήσει κατά τη διαδικασία προετοιμασίας για την επέμβαση, ώστε όλα να κυλήσουν ομαλά την ημέρα της επέμβασης.

Διαβάστε:  Κότσι στο Πόδι - Συμπτώματα & Θεραπεία

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours