Τι είναι η Αρθροσκόπηση Γόνατος

Estimated read time 1 min read

Η αρθροσκόπηση γόνατος είναι μια ελάχιστα επεμβατική χειρουργική επέμβαση που πραγματοποιείται στην άρθρωση του γόνατος. Μέσω αυτής της διαδικασίας, ο γιατρός σας μπορεί να εξετάσει και να αποκαταστήσει τους κατεστραμμένους ιστούς στο εσωτερικό της άρθρωσης του γόνατός σας. Η αρθροσκόπηση γόνατος μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία διαφόρων παθήσεων, συμπεριλαμβανομένης της αρθρίτιδας και των ρήξεων μηνίσκου στο γόνατο.

Η αρθροσκόπηση είναι μια ελάχιστα επεμβατική χειρουργική επέμβαση που επιτρέπει στο γιατρό σας να εξετάσει το εσωτερικό των αρθρώσεών σας και να προβεί σε επισκευές. Η αρθροσκόπηση γόνατος πραγματοποιείται όταν υπάρχει βλάβη στην άρθρωση του γόνατος και πρέπει να επιδιορθωθεί. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει ρήξη χόνδρου ή μηνίσκου, τραυματισμούς συνδέσμων, θυλακίτιδα (φλεγμονή) και άλλες παθήσεις που επηρεάζουν το γόνατο.

Η αρθροσκόπηση του γόνατος περιλαμβάνει τη διενέργεια μικρών τομών σε κάθε πλευρά της άρθρωσης του γόνατος μέσω των οποίων εισάγονται εργαλεία στον εσωτερικό χώρο της, ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αποκατάσταση των κατεστραμμένων περιοχών στο εσωτερικό αυτού του διαμερίσματος, αποφεύγοντας παράλληλα την τομή σε υγιή ιστό όσο το δυνατόν περισσότερο.

Γίνεται μια μικρή τομή στην πλευρά του πάσχοντος γόνατος.

Η τομή χρησιμοποιείται για την εισαγωγή ενός αρθροσκοπίου, το οποίο είναι ένας λεπτός σωλήνας με μια κάμερα στο άκρο του. Η κάμερα επιτρέπει στο γιατρό σας να δει μέσα στην άρθρωση και να διαγνώσει ή να θεραπεύσει προβλήματα όπως σχισμένο χόνδρο ή ρήξη μηνίσκου.

Ο γιατρός σας θα εισαγάγει ένα αρθροσκόπιο, έναν λεπτό σωλήνα με μια κάμερα στην άκρη του, μέσα στην άρθρωση μέσω αυτής της τομής.

Στη συνέχεια, ο χειρουργός χρησιμοποιεί μικρές μεταλλικές βίδες για να συγκρατήσει τα οστά μεταξύ τους όσο αυτά επουλώνονται. Η διαδικασία είναι παρόμοια με άλλα είδη χειρουργικής επέμβασης όπου οι γιατροί χρησιμοποιούν βίδες ή πλάκες για να αποκαταστήσουν σπασμένα οστά. Τα μεταλλικά κομμάτια βοηθούν στη σταθεροποίηση της επιγονατίδας σας, ώστε να μπορείτε να περπατάτε χωρίς πόνο ή αστάθεια στο πόδι σας.

Διαβάστε:  Τραυματισμός στον ώμο - Συμπτώματα & Αντιμετώπιση

Το αρθροσκόπιο παρέχει στον χειρουργό σας μεγεθυμένη εικόνα των εσωτερικών δομών του γόνατός σας, επιτρέποντάς του να εκτελέσει την επέμβαση.

Το αρθροσκόπιο είναι ένας μικρός, εύκαμπτος σωλήνας με φακό στην άκρη του. Ο χειρουργός το εισάγει στο γόνατό σας μέσω μιας μικρής τομής. Μόλις μπει μέσα, μπορεί να κοιτάξει το εσωτερικό για να δει τι πρέπει να γίνει και πώς να το κάνει καλύτερα.

Η χειρουργική επέμβαση μπορεί να απαιτήσει τη διενέργεια πρόσθετων μικρών τομών στο γόνατο.

Η χειρουργική επέμβαση μπορεί να απαιτήσει την πραγματοποίηση επιπλέον μικρών τομών στο γόνατο. Ο χειρουργός χρησιμοποιεί εργαλεία που εισάγονται μέσω αυτών των πρόσθετων μικρών τομών για να αφαιρέσει τυχόν κατεστραμμένο ιστό ή όγκους οστών που προκαλούν πόνο και φλεγμονή στο γόνατό σας. Υπάρχει και η αρθροπλαστική γόνατος που είναι μια διαφορετική επέμβαση.

Ο χειρουργός μπορεί επίσης να χορηγήσει φάρμακα στην άρθρωση του γόνατός σας κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης για τη μείωση του πόνου και της φλεγμονής μετά την αρθροσκόπηση, όπως:

  • τοπικό αναισθητικό (για μούδιασμα)
  • ενέσεις στεροειδών (για να μειωθεί το πρήξιμο)

Ο χειρουργός χρησιμοποιεί εργαλεία που εισάγονται μέσω αυτών των πρόσθετων μικρών τομών για να αφαιρέσει τυχόν κατεστραμμένους ιστούς ή οστικά εξογκώματα που προκαλούν πόνο και φλεγμονή στο γόνατό σας.

Εκτός από τη μικρή τομή στο γόνατό σας, ο χειρουργός χρησιμοποιεί και άλλα εργαλεία για να αφαιρέσει τυχόν κατεστραμμένο ιστό ή οστικούς όγκους που προκαλούν πόνο και φλεγμονή στο γόνατό σας. Σε αυτά περιλαμβάνονται:

  • Ένα αρθροσκόπιο – χρησιμοποιείται για την εξέταση της κοιλότητας της άρθρωσης, ενώ εκτελείται χειρουργική επέμβαση στο εσωτερικό της. Ο χειρουργός θα χρησιμοποιήσει επίσης αυτό το όργανο για να εισάγει χειρουργικά εργαλεία σε μία από τις δύο μικρές τομές που γίνονται σε κάθε πλευρά της άρθρωσης του γόνατός σας. * Μια κάμερα που είναι προσαρτημένη στο άκρο του αρθροσκοπίου επιτρέπει την καλύτερη απεικόνιση κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης, ώστε οι χειρουργοί να μπορούν να δουν τι πρέπει να επιδιορθωθεί ή να αντιμετωπιστεί πριν εκτελέσουν οποιαδήποτε επέμβαση στα γόνατα των ασθενών τους.
Διαβάστε:  Κότσι στο Πόδι - Συμπτώματα & Θεραπεία

Ο χειρουργός σας μπορεί επίσης να χορηγήσει φάρμακα στην άρθρωση του γόνατός σας κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης για να μειώσει τον πόνο και τη φλεγμονή.

Τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται κατά την αρθροσκοπική χειρουργική επέμβαση στο γόνατο είναι:

  • Αναισθησία. Η πιο συνηθισμένη αναισθησία που χρησιμοποιείται είναι μια ένεση τοπικού αναισθητικού στην άρθρωση του γόνατός σας, η οποία μουδιάζει την περιοχή και σας κάνει να αισθάνεστε χαλαροί. Επίσης, αποτρέπει τον πόνο από το να εκτοξεύεται στο πόδι σας όταν κινείτε ή λυγίζετε το γόνατό σας κατά τη διάρκεια της επέμβασης. Ενδέχεται να χρειαστείτε πρόσθετη καταστολή εάν κάνετε άλλες επεμβάσεις ταυτόχρονα με την αρθροσκόπηση, όπως ενδοσκόπηση ή διαδικασία παροχέτευσης.
  • Φάρμακα κατά του πόνου (παυσίπονα). Ο χειρουργός σας μπορεί να χορηγήσει φάρμακα στην άρθρωση του γόνατός σας κατά τη διάρκεια της επέμβασης για να μειώσει τον πόνο και τη φλεγμονή. Αυτά περιλαμβάνουν μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ) όπως η ιβουπροφαίνη, ναρκωτικά όπως η μορφίνη ή συνδυαστικά φάρμακα με ΜΣΑΦ και ναρκωτικά.

Στόχος της αρθροσκόπησης του γόνατος είναι η μείωση του πόνου και η βελτίωση της κινητικότητας. Πρόκειται για μια ελάχιστα επεμβατική διαδικασία που επιτρέπει στο γιατρό σας να εξετάσει το εσωτερικό της άρθρωσης του γόνατός σας, η οποία μπορεί να έχει υποστεί βλάβη λόγω αρθρίτιδας ή τραυματισμού.

Είναι σημαντικό να καταλάβετε ότι αυτή η διαδικασία δεν προορίζεται ως θεραπεία για την αρθρίτιδα- αντίθετα, αποσκοπεί στην ανακούφιση από συμπτώματα όπως η δυσκαμψία, το πρήξιμο και ο πόνος, ώστε να μπορέσετε να επανέλθετε στις καθημερινές σας δραστηριότητες χωρίς να χρειάζεται να βασίζεστε σε φάρμακα.

Διαβάστε:  Εξωσωματική Γονιμοποίηση - Πως να προετοιμαστείτε

Συμπερασματικά

Εάν υποφέρετε από πόνο στο γόνατο, είναι σημαντικό να επισκεφθείτε το γιατρό σας το συντομότερο δυνατό. Η αρθροσκόπηση γόνατος είναι ένας ήπιος, ελάχιστα επεμβατικός τρόπος για να διορθώσει ο γιατρός σας τα προβλήματα στην άρθρωση του γόνατός σας. Η διαδικασία διαρκεί μόλις λίγα λεπτά και μπορεί να σας βοηθήσει να ανακουφιστείτε από τον πόνο και τη φλεγμονή, ώστε να μπορέσετε να ξαναμπείτε σε τροχιά ζωής!

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours