Τι είναι η Ενδοοικογενειακή Βία;

Estimated read time 0 min read

Η ενδοοικογενειακή βία αποτελεί μία από τις πιο σοβαρές κοινωνικές μάστιγες, η οποία δεν γνωρίζει γεωγραφικά, κοινωνικά ή οικονομικά σύνορα. Η παγκόσμια έκταση και ο αντίκτυπός της στην ψυχική και σωματική υγεία των θυμάτων, καθώς και στις οικογενειακές δομές, καθιστούν επιτακτική την ανάγκη για ολοκληρωμένη νομική προστασία και υποστήριξη. Σε αυτό το πλαίσιο, ο ρόλος του δικηγόρου είναι καθοριστικός για την αντιμετώπιση και την εξάλειψη αυτού του φαινομένου.

Ο δικηγόρος που εξειδικεύεται σε υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας, αναλαμβάνει την προστασία των θυμάτων μέσω της παροχής νομικών συμβουλών, της έκδοσης προσωρινών μέτρων προστασίας, και της εκπροσώπησής τους στα δικαστήρια. Η συμβολή του είναι ζωτικής σημασίας για την εξασφάλιση δικαιοσύνης και την αποτροπή περαιτέρω κακοποίησης. Παράλληλα, η νομική υποστήριξη περιλαμβάνει και την ενημέρωση των θυμάτων για τα δικαιώματά τους και τις δυνατότητες που τους προσφέρει το νομικό σύστημα.

Στο άρθρο αυτό, θα εξετάσουμε τον ρόλο του δικηγόρου στην καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας, τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει, καθώς και τα νομικά εργαλεία που διαθέτει για την προστασία των θυμάτων. Θα αναλύσουμε επίσης τη σημασία της ευαισθητοποίησης και της εκπαίδευσης τόσο των νομικών όσο και της ευρύτερης κοινωνίας για την επίτευξη μιας κοινωνίας χωρίς βία και κακοποίηση.

Τι είναι η ενδοοικογενειακή βία;

Η “ενδοοικογενειακή βία” δεν αποτελεί συγκεκριμένο αδίκημα από μόνη της. Ο όρος αναφέρεται σε μια ευρεία γκάμα αδικημάτων που διαπράττονται σε ένα οικιακό πλαίσιο. Μπορεί να σημαίνει οποιαδήποτε πράξη ή παράλειψη που διαπράττεται εναντίον ενός συντρόφου, παιδιού ή συγγενή. Συχνότερα, η ενδοοικογενειακή βία αναφέρεται στη χρήση βίας, απειλών ή σεξουαλικής κακοποίησης μεταξύ συντρόφων σε μια στενή σχέση, είτε αυτή αφορά ετερόφυλα είτε ομόφυλα ζευγάρια. Τα πιο κοινά μη σεξουαλικά αδικήματα σε αυτό το πλαίσιο περιλαμβάνουν την επίθεση (άρθρο 266 του Ποινικού Κώδικα του Καναδά), την απειλή (άρθρο 264.1 του Ποινικού Κώδικα) και την εγκληματική παρενόχληση (άρθρο 264 του Ποινικού Κώδικα).

Διαβάστε:  Δικηγόρος Διαζυγίων - Η Εκπροσώπηση που θέλετε

Η σημασία της πρόσληψης δικηγόρου

Η πρόσληψη ενός έμπειρου και καταρτισμένου δικηγόρου υπεράσπισης στην Ελλάδα είναι ο καλύτερος τρόπος για να αυξήσετε τις πιθανότητες για ένα θετικό αποτέλεσμα. Ένας δικηγόρος ενδοοικογενειακή βία μπορεί να αποδειχθεί ανεκτίμητος στην επιχειρηματολογία για τους όρους της εγγύησης και να βοηθήσει να διασφαλιστεί ότι δεν θα περάσετε περιττό χρόνο στη φυλακή εν αναμονή της δίκης σας.

Ένας έμπειρος δικηγόρος υπεράσπισης γνωρίζει τη διαδικασία, τι να περιμένει και πώς να αντιδράσει σε ένα νομικό πλαίσιο. Επίσης, έχει μεγαλύτερη πιθανότητα να διαπραγματευτεί μια ευνοϊκή λύση με τον Εισαγγελέα από το να οδηγηθεί η υπόθεση σε δίκη.

Πιθανά αποτελέσματα μιας κατηγορίας για ενδοοικογενειακή βία

Υπάρχουν πολλά πιθανά αποτελέσματα για μια κατηγορία ενδοοικογενειακής βίας. Η κατηγορία μπορεί να αποσυρθεί από τον Εισαγγελέα ή να υπάρξει απαλλαγή ή αναστολή μετά τη δίκη. Από την άλλη πλευρά, μια καταδίκη (μετά από ομολογία ενοχής ή δίκη) μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμο ποινικό μητρώο, φυλάκιση, πρόστιμο ή επιτήρηση, ή σε προσωρινό ποινικό μητρώο (απόλυτη ή υπό όρους απαλλαγή).

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours